iVa

Kako lepo je biti svoboden, brezskrben, srečen. Hornby island, BC, Kanada

Ljubezen do potovanj mi je bila najbrž položena že v zibko – oz. v zlati dobi 80-ih let prejšnjega stoletja kar v kartonasto škatlo. Odraščala sem z vsakoletnimi šotorjenji na hrvaški obali, zimskimi migracijami v Alpe, vmesnimi izleti na vse konce Slovenije, eksotičnimi obiski z vseh vetrov sveta, evropskimi roadtripi, okušanjem papaje in prepekočih omak, prešvercanih iz Azije. Ko sem usvojila vsa prevozna sredstva od lastnih nog do avtobusa, so me pri 12 letih prvič posadili na letalo. Zgleda, da je bila poteza usodna.

Skozi leta so se moja potovanja spreminjala: okusila sem vse od skupinskega agencijskega turizma do luksuznih individualnih aranžmajev, uživancije v dvoje, družinskih izletov, adrenalinskih roadtripov s kombijem in predvsem samostojnih pohajkovanj z nahrbtnikom. Dvakrat sem se celo preselila, obakrat v Vancouver. Ne glede na destinacijo, trajanje potovanj, način prevoza in število sopotnikov pa je motiv ostal enak: odkrivati, okušati, doživljati. Živeti.

Poleg potovanj je moja najljubša prostočasna aktivnost kuharija, ki se je pol(no)zaposleno lotevam na svojem drugem blogu Just Eat It. Če vas zanimajo kuhinjski eksperimenti, ki se odražajo v nenavadnih, a nedvomno užitnih kombinacijah, potem se hitro priklikajte do neobičajnih kulinaričnih stvaritev. Zraven postrežem še z nasveti za čim manjše smetenje in gurmanskimi anekdotami.

Imela sem srečo, da sem lahko kot novinarka in fotoreporterka svojo ljubezen do vandranja pretvorila v poklic. Največjo srečo pa imam, da lahko s potovanji nadaljujem. In vedno bom. Ker svet je enostavno prelep, da ga ne bi videli.

O svojih potovanjih in življenju v Vancouvru sem se razgovorila tudi 29. 5. 2013 v oddaji Nočni gost na prvem programu Radia Slovenia, o couchsurfingu pa 13. 7. 2013 na Valu 202.

In od kod ime bloga?

Ker sem Iva. Ker sem za angleško govoreče prijatelje iVa. Ker sem vagabund. Ker sem zaljubljena v VAncouver (zato sem v letih 2012 in 2013 spet bivala tam). Ker sem pač iVAgabund.

Moja zadnja potovanja (kava v Trstu, piknik v Zagrebu in seminar na Dunaju ne štejejo):

Vprašanja? Tu so odgovori.

Komentiraj